Metooda Gaussa
Kinja: Błagam niech mi ktoś pomoże, bo zaraz oszaleje. Rozwiąż metodą gaussa układ równań:
2x1−3x2+x3=9
x1−2x2 =6
−2x1+x2+4x3=−10
Obliczyłam to metodą Cramera i wyszło mi x1=2 x2=−2 x3=−1
11 lut 16:35
Krzysiek: wstaw rozwiązanie to układu równań i sprawdź czy zachodzą równości.
11 lut 16:59
Ada: Jej chodzi o eliminację Gaussa.
2 −3 1|9
1 −2 0|6
−2 1 4|−10
W3+W1
2 −3 1|9
1 −2 0|6
0 −2 5|−1
W2*2
2 −3 1|9
2 −4 0|12
0 −2 5|−1
W2−W1
2 −3 1|9
0 −1 −1|3
0 −2 5|−1
W2−2W2
2 −3 1|9
0 −1 −1|3
0 0 7|−7
W3/(−7)
2 −3 1|9
0 −1 −1|3
0 0 1|−1
W2+W3, a póżniej W2*(−1)
2 −3 1|9
0 1 0|−2
0 0 1|−1
W1+3W2,a później W1−W3
2 0 0|4
0 1 0|−2
0 0 1|−1
W1/2
1 0 0|2
0 1 0|−2
0 0 1|−1
11 lut 17:09