Człowiek o masie mc stoi początkowo tuż przy osi dużej
tarczy o promieniu R i masie mt, wirującej z prędkością kątową ω0. W pewnym momencie rusza
zgodnie z kierunkiem obrotu tarczy w kierunku jej brzegu pod pewnym kątem do promienia. Gdy
dochodzi do brzegu tarczy jego prędkość względem niej wynosi Vc i jest skierowana wzdłuż
obwodu tarczy, jaka będzie wtedy energia kinetyczna tarczy?
I teraz tak. Na początku moment bezw. to I1 = 1/2 * mt * R2 (masa człowieka tutaj nie ma
znaczenia?) Kiedy człowiek jest na krańcu tarczy to I2 = 1/2* mt * R2 + mc * R2
I teraz zastanawiam się czy ω2 powinna być liczona z zachowania momentu pędu czy po prostu z
tego równania: ω2 = Vc / R . Bardzo proszę o pomoc.
| v | ||
Jeżeli natomiast chodzi ci o policzenie prędkości kątowej człowieka, to wzór | jest jak | |
| R |