Tylko dla orłów
Ola:
Rozwiąż układ równań
x2 + 9 = 4y
y2 + 1 = 6z
z2 + 4 = 2x.
Zadanie
11 lut 16:03
Ola:
Up
11 lut 16:52
Ola:
Up
11 lut 17:56
BlackHawk: daj chwilę

i wynik jak masz
11 lut 17:58
Ola:
Nie, nie mam. Ale chyba nie ma rzeczywistych tylko trzeba wykazać.
11 lut 18:01
Hary: Rozwiąż układ równań ale czego nie wiesz, nie umiesz podstawić ?
11 lut 18:04
BlackHawk: zrezygnowałem, za dużo pisania, sorry

btw... jaka tutaj jest trudność? podstawiasz jedno do
drugiego i tyle ...
11 lut 18:08
Ola:
Tak i wychodzić wielomian 8 stopnia i jak go rozwiązać?
11 lut 18:15
M.C:
Po dodaniu stronami
x2+y2+y2+14=4y+6z+2x
(przerzucamy na lewa strone)
x2+y2+y2+14−4y−6z−2x=0
(zapisujemy w postaci wzoru skróconego mnożenia)
(x−1)2+(y−2)2+(z−3)2=0
Wynik:
x=1
y=2
z=3
Niestety ta trójka liczb nie spełnia układu równań.
Czyli nie ma rozwiązań.
11 lut 20:04