granica
+/-: i jeszcze takie... tego to już wg nie umiem... ludzie pomóżcie mi bo zrobiłem na kolokwium ale
oczywiście okazało się że źle
lim n−>∞ n√8+sin8n+cosn!
11 lut 15:23
Krzysiek: ...←n√6≤n√an≤n√8+1+1→...
11 lut 15:33
+/-: dlaczego tak ?
11 lut 15:43
ayio: Krzysiek wykorzystał tw. o trzech ciągach i to że:
sin(8n) <= |1|, cos(n!) <= |1| dla dowolnego n
11 lut 15:53
ayio: 
, a raczej:
|sin(8n)| <= 1, |cos(n!)| <= 1 dla dowolnego n
11 lut 15:55
domel:
−1 ≤ sin(8n) ≤1
−1 ≤ sin(n!) ≤1
6 ≤ 8 + sin(8n) + sin(n!) ≤ 10
8 + sin(8n) + sin(n!) = a
lim
n√a = lim a
1/n
n→∞ n→∞
lim a
1/n = a
0 = 1
n→∞
11 lut 16:33