matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
+/-:
(1+x)
2
− (1−x)
8
lim x−>0
x
błagam niech ktoś pomoże jak to zrobić ?
11 lut 15:20
pigor:
... najlepiej regułą de' H np. tak :
(1+x)
2
−(1−x)
8
0
2(1+x)−8(1−x)
7
lim
x→0
= [
]= H = lim
x→0
=
x
0
1
= 2(1+0)−8(1−0)
7
= 2−8=
−6
. ...
11 lut 15:45