wartość bezwzględna
andzior: określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru : |2x+1|−|x−3|=m
proszę o pomoc
11 lut 13:37
andzior: czyli będe miec 3 przypadki do rozwiązania
1)x∊(−
∞,−
12)
−2x−1+x−3=m
−x=m+4
x=−m−4
2x+1+x−3=m
3x=m+2
3) x∊[3,
∞)
2x+1−x+3=m
x=m−4
gdyby zaiast tego parametru była liczba iedziałabym co zrobic a tak co z tym m?
prosze o pomoc
11 lut 14:25
J: Narysuj wykres funkcji f(x) = I2x+1I − Ix−3I w przedziałach: (− ∞,−1/2) u <−1/2, 3) u <3,+ ∞) i
zobaczysz w ilu punktach prosta y = m przecina wykres w zależności od m
11 lut 14:29
andzior:

| | 7 | |
m>− |
| jedno roziwązanie |
| | 2 | |
| | 7 | |
m≥− |
| i m<7 jedno roziwazanie |
| | 2 | |
3)x≥3
m−4≥3
m≥7 jedno rozwiazanie
mógłby ktos sprawdzić
11 lut 17:44