Limesy
ola: Sprawdzenie zadanka proszę

lim−>1/2 2x
2+5x−3/ 4x
3−4x
2+x = (x−1/2)(x+3) / x(x−1/2) = x+3/x I co dalej dlaczego w
odpowiedziach jest że granica nie istnieje?
Pomógłby mi ktoś dokończyć to zadanko?
11 lut 13:29
ICSP: źle rozłożony mianownik.
11 lut 13:33
ola: Jak to źle? 4x3−4x2+x = x(4x2−4x+1)
Delta wychodzi 0 a x0=1/2
11 lut 13:37
5-latek: x*x=x2 a masz miec x3 jesli juz to x(x−0,5)2
11 lut 13:39
ola: Ale jak? 4x3−4x2+x = x(4x2−4x+1)
Z nawiasu otrzymuję z delty 1/2
i wtedy wpisuje x(x−1/2)
czy jak bo ja juz nie wiem mógłby to ktoś rozpisać?
11 lut 13:42
ICSP: Postać iloczynowa dla Δ = 0 wygląda następująco :
a(x − x0)2
11 lut 13:44
5-latek: Jeski delta =0 to jest jeden pierwiastek ale podwojny . Studentka

(
Popatrz 4x
3−4x
2+x=x(x−0,5) to Twoj rozklad teraz zobacz czy po rozkladzie masz wilomian
stopnia trzeciego .
4x
3−4x
2+x=x(4x
2−4x+1)
delta 16−10=0 x
1,x
2=0,5 i teraz x(x−0,5)
2 masz wilomian stopnia trzeciego ?
11 lut 13:50
ola: (x−1/2)(x+3)/ x(x−1/2)2
tak zapomniałam kwadratu −.−" ehh
Ale jak teraz udowodnić że granica nie istnieje?
11 lut 14:06
ICSP: Nadal źle.
a(x − x0)2
Myślisz, że napisałem a bez powodu ?
11 lut 14:28
ola: :( poddaje się
11 lut 15:11