2 zadanka ze statystyki
ArseN: Witam prosze o pomoc w zadaniach kontrolnych.
Zad1. Z urny zawierajacej 6 czarnych i 4 biale kule losujemy bez zwracania 5 kul. Obliczyc
prawdopodobienstwo ze wsrod nich sa co najmniej 2 kule biale.
Zad2 Obliczyc prawdopodobienstwo ze przy 5 rzutach moneta otrzymamy
a)2 razy orła
b) co najmniej 2 razy orla
11 lut 12:40
Patronus: Zad. 1
| | | | 10! | | 6*7*8*9*10 | |
|Ω| = | = |
| {5!} = |
| = 252 |
| | | 5! | | 2*3*4*5 | |
A − co najmniej 2 z 5 wylosowanych kul są białe
A' − co najwyżej 1 z wylosowanych kul jest biała
| | | | | | | |
|A'| = | * | + | = 4*15 + 6 = 66 |
| | | | |
| | 66 | | 31 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 252 | | 42 | |
11 lut 12:57
Patronus: Zad 2.
|Ω| = 2
5
| | | |
|A| = | (czyli z 5 miejsc na których wpisujemy wynik rzutu wybieram 2 i wpisujemy tam |
| | |
orła na pozostałych reszkę)
| | | | | | | | | |
|B| = | + | + | + | = 10 + 10 + 5 + 1 = 26 |
| | | | | |
11 lut 13:04
ArseN: Dziekii wielkie
11 lut 13:54