Granica proszę o pomoc :(
ola: Limx→−2 x2−2x−8/(x+2)3
11 lut 12:23
ICSP: Sprowadź x2 − 2x − 8 do postaci iloczynowej.
11 lut 12:25
zawodus: w czym problem? rozłóż na czynniki licznik
11 lut 12:26
ola: Rozłożyłam ale nie chce mi wyjść taki wynik jak w odpowiedziach.
:(
11 lut 12:29
ICSP: Widocznie źle rozłożyłaś
11 lut 12:30
zawodus: pokaż jak rozłożyłaś
11 lut 12:32
ola: (x+2)(x−4) / (x+2)(x2 − 2x+4)
11 lut 12:35
ICSP: (x+2)3 ≠ (x+2)(x2 − 2x + 4)
11 lut 12:38
zawodus: Mianownik zostaw w spokoju
11 lut 12:40
J: | | x−4 | |
lm→ −2 |
| = .. |
| | x2 −2x + 4 | |
11 lut 12:40
ola: A pomożesz mi z tym mianownikiem?
11 lut 12:41
J: Tak, zły rozkład mianownika.
11 lut 12:41
ola: a no tak
11 lut 12:42
ola: Już widzę błąd dzięki za pomoc
11 lut 12:42
ola: Ale i tak jest coś źle

Bo w odpowiedziach jest, że powinno wyjść −
∞
11 lut 12:48
ola: Nie potrafi tego zrobić rozpisałby mi to ktoś
11 lut 12:48
aa: | | (x+2)(x−4) | | (x−4) | | −6 | |
lim (x→−2) |
| =lim (x→−2) |
| = [ |
| ]=−∞ |
| | (x+2)3 | | (x+2)2 | | 0 | |
11 lut 13:20
aa: dla Oli od Oli

chyba tak jest dobrze
11 lut 13:22
ola: Dziękuje

Teraz już wszystko jest jasne
11 lut 13:24
aa: chyba ze znasz twierdzenie de l'hospitala to nawet jest szybciej: lim(x→−2)
| | x2−2x+8 | | 2x−2 | |
|
| =[0/0]=lim(x→−2) |
| =[−6/0]= −∞ |
| | (x+2)3 | | 3(x+2)2 | |
11 lut 13:27