wykonać wskazane działanie i zapisać wynik w postaci potęgi liczny 3
potrzebująca pomocy: 5*37/2 − 6*35/2
25 paź 13:35
tim: Wyznacz 35/2 przed nawias.
25 paź 13:38
potrzebująca pomocy: czyli jak
25 paź 13:43
tim: 35/2(5 * 32/2 − 6 * 1)
Oblicz to co zostanie w nawiasie. Przedstaw nawias w postaci 3k a potem całe wykażenie.
25 paź 13:46
potrzebująca pomocy: wynik mi wyszedł 37/2, ale nie wiem czy jest poprawny. Czy mógłbyś to sprawdzić?
25 paź 13:52
tim: Wyszło:
35/2(32)
35/2(34/2) = 39/2
25 paź 13:54
potrzebująca pomocy: mógłbyś pokazać jak do tego doszedłeś
25 paź 13:57
tim: Prosze bardzo.
5 * 37/2 = 5 * 35/2 * 32/2 32/2 = 31 = 3
6 * 35/2
35/2(5 * 3 − 6 * 1) = 35/2(15 − 6) = 35/2(9) = 35/2(32) = 35/2(34/2) =
39/2
25 paź 13:59
potrzebująca pomocy: już nie trzeba wyszło mi tak jak trzeba. Wielkie dzięki
25 paź 14:00
potrzebująca pomocy: Bardzo mi pomogłeś. Jeszcze raz wielkie dzięki
25 paź 14:02
potrzebująca pomocy: A czy to jest poprawnie?
921/2 * (1/81)−21/4 / 6√272 = 341
25 paź 14:07
tim: Tak.
25 paź 14:11
Lilia:
25 paź 14:12