dzielenie wielomianów
hejka: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x)=x2013−2x2012+2x2011−1 przez wielomian
G(x)=x3−x
11 lut 10:39
ZKS:
G(x) = x
3 − x
x
3 − x = x(x
2 − 1) = x(x − 1)(x + 1)
G(x) = x(x − 1)(x + 1)
W(x) = Q(x) * G(x) + R(x)
gdzie R(x) = ax
2 + bx + c
W(1) = 0
W(0) = −1
W(−1) = −6
R(1) = a + b + c
R(0) = c
R(−1) = a − b + c
Mamy układ trzech równań z trzema niewiadomymi
| ⎧ | a + b + c = 0 | |
| ⎨ | c = −1 |
|
| ⎩ | a − b + c = −6 | |
Dodajemy stronami równanie 1 oraz 3 i mamy
2a + 2c = −6
a − 1 = −3 ⇒ a = −2
−2 + b − 1 = 0
b = 3
Nasza reszta wynosi R(x) = −2x
2 + 3x − 1.
11 lut 11:04
hejka: no ale gdzie podziały się te wysokie potęgi? mozna od razu przejść do wielomiany stopnia 3?
11 lut 11:07
wredulus_pospolitus:
o czym Ty piszesz

skoro dzielisz przez x
3 − x ... to R(x) czyli reszta z dzielenia może mieć postać co
najwyżej: ax
2 + bx + c ... czyli R(x) jest wielomianem co najwyżej 2 stopnia.
11 lut 11:09
J: Wysokie potęgi "tkwią" w wielomianie Q(x).
11 lut 11:10
hejka: ok, już rozumiem. dziękuję
11 lut 11:18