11 lut 09:49
Mati: Inaczej, jak to dowieść?
11 lut 09:51
Mati: Dobra, dzięki za pomoc >.<
11 lut 10:04
Bizon:
... a czego w tym nie rozumiesz?
11 lut 10:05
Mati: inaczej, mam to zadanie wyjaśnić na tablicy dziś na matmie, lekcje mam o 10:35 widzę jakie są
zależności (przynajmniej tak sądzę) ale jak to napisać?
11 lut 10:08
Bizon:
skoro jeden z trójkątów jest trójkątem prostopadłym równoramiennym .. to jakie
ma kąty
11 lut 10:12
Mati: Jestem za głupi na dowodzenie
11 lut 10:13
Mati: 90, 45, 45
11 lut 10:13
Bizon:
to ten dolny ... ma kąty 45, 45, 90
Górny też jest prostokątny ...a jego zaznaczony kąt jest też 45 ... bo oparty jest
na tym samym łuku co zaznaczony kąt dolnego trójkąta.
Czyli ...
11 lut 10:15
Mati: czyli że mam napisać AD = BD więc kąt BDA = 45 stopni i że kąt ACD = kątowi ABD na podstawie
twierdzenia o stycznej i siecznej?
11 lut 10:18
Bizon:
chyba kąty w trójkącie liczyć potrafisz −
11 lut 10:25
Mati: No tak, na szczęście jutro to będę przedstawiał. Podeślę za chwilę dowód jak ja to widzę,
mógłbym poprosić o sprawdzenie i korektę?
11 lut 17:37