prosta k przecina
teresa: Prosta k przecina okrąg w punktach P i Q. Prosta l jest styczna do okręgu o w punkcie S. Punkt
K jest punktem wspólnym prostych k i l, a punkt Q jest środkiem odcinka PK. Wyznacz stosunek
długości odcinków PQ i SK.
11 lut 09:37
...:

2|PQ|
2=|KS|
2 itd−
11 lut 09:48
teresa: a dlaczego do kwadratu? jaki jest wzór? bo nic z tego nie rozumiem
11 lut 09:54
11 lut 10:02
teresa: i to już jest wyznaczony stosunek długości boków czy nie?
11 lut 10:12
Bizon:
przekształć −
11 lut 10:23
teresa: to będzie |KS|2=|PQ|*|QK| ? ;>
11 lut 10:27
Bizon:
... włącz myślenie. O co pytają w zadaniu

?
11 lut 10:28
J: | | PQ | |
Ma być IPQI2 = IKSI2 , czyli |
| = 1 |
| | KS | |
11 lut 10:29
teresa: aha już rozumiem dzięki
11 lut 10:30
Bizon:
... Kolego
J ... a dwójeczka to gdzie przepadła

? −
11 lut 10:30
Bizon:
| | |PQ|2 | | 1 | | |PQ| | | √2 | |
2|PQ|2=|KS|2 ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | |KS2| | | 2 | | |KS| | | 2 | |
11 lut 10:33
J: W podanym linku 10:02, twierdzenie nie mówi nic o dwójce

Czy tam jest błąd ?
11 lut 10:34
Bizon:
... przeczytaj treść zadania
2|PQ|=|KP| ⇒ 2|PQ|*|PQ|=2|PQ|2
11 lut 10:38
J: Może mam "zaćmienie", ale zgodnie z twierdzeniem powinno być: IKSI
2 = IPQI*IKQI i skoro
IPQI=IKQI, to IKSI
2 = IPQI
2
11 lut 10:45
Bizon:
... to popatrz raz jeszcze na twierdzenie −
11 lut 10:56
J: Już widzę,przepraszam za zamieszanie
11 lut 11:01