Całka nie oznaczona ∫5x^2{x^3 + 1}
Martyna: Całka nie oznaczona ∫5x2{x3 + 1}
jakim sposobem mogę to policzyć?
11 lut 02:00
Martyna: a sorry, to miało być ∫5x2√x3 + 1
11 lut 02:00
Martyna: ∫5x2√x3+1
11 lut 02:01
Martyna: ten najnowszy poprawny xD
11 lut 02:01
Martyna: próbowałam przez podstawienie i przez części, ale nie wychodzi.
11 lut 02:05
ICSP: t = x3 + 1 zadziała.
Chyba, że liczysz po dy, wtedy będzie prościej.
11 lut 02:05
11 lut 02:06
Martyna: co to znaczy że liczę po dy? spróbuję to podstawienie teraz hmm.
11 lut 02:06
ICSP: tzn co jest napisane po całce.
∫5x
2√x3 + 1 dx czy ∫5x
2√x3 + 1 dy a może ∫5x
2√x3 + 1 dz
to
ważne
11 lut 02:07
Martyna: omg, jak ja moglam na x3 + 1 nie wpaść, dobra, idę się pociąć
11 lut 02:07
Martyna: po dx idę, zawszę zapominam
11 lut 02:08
Martyna: próbowałam dosłownie wszystkiego oprócz x3 + 1
11 lut 02:08
Trivial:
Proponuję jeszcze prostsze podstawienie: u =
√x3+1 ⇒ u
2 = x
3+1 ⇒ 2udu = 3x
2dx
| | 10 | |
∫5x2√x3+1dx = |
| ∫u2du = ... |
| | 3 | |
11 lut 02:35