równanie ogólne prostej
luiza: SPRAWDZENIE Napisać równanie ogólne płaszczyzny przechodzącej przez punkt P=(1,2−1) i
równoległej do prostych:
l
1: x= 2t l
2: x= 1−s
y=1− t y= 2s
z=2+3t z=−2+s
wyznaczam dwa wektory równoległe należące do tych prostych
u=(2,−1,3) v=(−1,2,1) mnożę je wektorowo i wychodzi mi Q=(−7,5,3)
podstawiam wektor normalny i punkt do wzoru na płaszczyznę w postaci ogólnej
π: −7x+5y+3z+14=0. Tylko, że wydaje mi się źle to robię bo zadanie jest z egzaminu i chyba
powinno być trudniejsze