Granica
Michał: Znowu ja czy to jest prawidłowe: x−>0
| 3x + sin4x | |
| = liczę z reguły hospitala |
| tg2*2x | |
Niewiem Wychodzi stała dzielona przez 0. Jak mi wiadomo jest to nieskonczoność.
Proszę o pomoc czy zarys jest prawidłowy ew poprawę jak to powinno wyglądać prawidłowo.
10 lut 23:59
pigor: ..., co tu tg
2*2x robi znak mnożenia *

; nie prawa tam być
11 lut 00:15
wredulus_pospolitus:
źle pochodna w mianowniku policzona została
| | 1 | |
(tg2(2x) )' = 2*tg(2x)* |
| *2 |
| | cos2(2x) | |
pochodna mianownika także źle:
(3x+sin4x)' = 3 + cos(4x) *4
po drugie nie pisz cos
4 * 2x
11 lut 00:16
Michał: Chciałem to jakoś w miarę czytelnie zapisać bo jak wpisywałem jedno po drugim to wychodziły
krzaczki.
11 lut 00:17
pigor: ..., ja bym nie robił regułą H, tylko np. tak :
| | 3x+sin4x | | 4x(34+sin4x4x) | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | tg22x | | tg22x | |
| | 4x2(34+sin4x4x) | |
= limx→0 |
| = |
| | x tg22x | |
| | 34+sin4x4x | | 34+1 | |
= limx→0 |
| = |
| = ∞ |
| | | | 0*12 | |
11 lut 00:30