matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
algebra
student:
sprawdzenie macierzy
|1 3| |4 1| |2 2| |1 2| X |2 1|=|4 2| wyszło mi X=8 dobrze? bo nie wiem gdzie mam sprawdzić
10 lut 23:34
student:
chyba zle mi wyszlo
10 lut 23:43
Trivial:
1 3
1 2
2 2
4 2
4 1
2 1
X =
−1
−1
1
2 −3
−1 1
2 2
4 2
1
1 −1
−2 4
=
*
*
−1
2
2 −3
−1 1
1 1
2 1
1 −1
−2 4
= −
*
2 −3
−1 1
−1 3
0 2
= −
*
2 0
−1 1
=
Sprawdzenie:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=simplify+{{1%2C3}%2C{1%2C2}}+.+{{2%2C0}%2C{-1%2C1}}+.+{{4%2C1}%2C{2%2C1}}
11 lut 01:48