matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Wrubel:
3
10
Obliczyc granice ciagu:
−
n
√
n
3
10
Tutaj chyba bezposrednio mozna stwierdzic, ze zarowno
, jak i
daza do 0,
n
√
n
wiec szukana granica to takze 0, tak?
10 lut 23:18
Wrubel:
I jak w takim przykladzie?
√
n
−2
n
2
√
−
n
2
n
1
2
−
√
n
n
=
=
3n+5
3n
5
+
n
n
5
3+
n
1
2
−
√
n
n
lim
=0
5
3+
n
?
10 lut 23:25
Krzysiek:
wszystko ok.
10 lut 23:28
Wrubel:
Thx
10 lut 23:29