Używaj dużego U przypisaniu ułamków.
We wzorze na moment działającą siłą nie jest siła nacisku F, tylko siła tarcia.
Inaczej mówiąc siła nacisku działa na tarczę, tak, że tarcza zaczyna działać na powierzchnię.
Powierzchnia czując się zagrożona (i według III zasady dynamiki Newtona, które to zasady
obowiązują też w ruchu obrotowym) zaczyna działać siłą reakcji R na tarczą, powoduje to
powstanie siły tarcia zapobiegającej ruchowi, bo siła tarcia zawsze zapobiega ruchowi i zawsze
jest równa sile reakcji podłoża pomnożonego przez współczynnik charakterystyczny dla danych
powierzchni.
Więc:
Tr=Iε
| 2πf | ||
Tr=I | ||
| t |
| 2πf | ||
Fμ = I | ||
| t |
| 2πfI | ||
F = | ||
| μt |
| 2*3,14*0,5*30 | ||
F= | =157N | |
| 3*0,2 |
| 2πf | ||
Fμr= | I | |
| t |
| 2πfI | ||
F= | ||
| trμ |
| 2*3,14*30*0,5 | ||
F= | =1047N | |
| 3*0,15*0,2 |