Potrzebuje pomocy z przekształcaniem funkcji.
Martyna: Potrzebuje pomocy z przekształcaniem funkcji.
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1/1011253_10152166384438758_754755290_n.jpg
Zadanie 1 z linku na górze.
na górze link, z egzaminu jaki miałam, potrzebuję pomocy, ze zrozumieniem jak zrobić takie
zadanie, bardzo was proszę, nie mogę znaleźć nigdzie informacji na ten temat, a mam z nim
problemy i zawsze w nim robiłam błędy.
Jakby ktoś mógł mi to wytłumaczyć krok po kroku jak takie zadanie na przykładzie tego zadania
rozwiązać, to byłabym bardzo wdzięczna. Wszelkie linki do pomocy/tutoriali też bardzo mile
widziane. Szukałam również ogólnie pomocy w tego typu zadaniach, ale to są przykłady zazwyczaj
dużo mniej skomplikowane niż to które dostaliśmy na egzaminie.
10 lut 22:40
Martyna: aa, zapomniałam, że to po angielsku, zaraz przetłumaczę zadanie.
10 lut 22:42
Martyna: Startując z grafem funkcji y = 3log2(−x)
a)znajdź równanie grafu, który powstanie poprzez przesunięcie o 5 w lewo i o jeden do dołu, a
nastepnie odbicia od prostej y=x.
b) znajdź dziedzinę i zakres nowej funkcji.
10 lut 22:44
Uczę się: −f(x+5)−1 − odbicie względem osi OX i 5 jednostek w lewo i jeden w dół
malując nową funkcje na wykresie dziedzina to wartości x
10 lut 22:54
Martyna: no tak, wiem jak zrobić przesunięcie, ale (−x) w logarytmie sprawia mi problem, a także odbicie
od y=x.
11 lut 00:08
Martyna: ktokolwiek?
11 lut 00:15
Martyna: nikt mi nie pomoże?
11 lut 00:31
ICSP: a co to za przekształcenie które z f(x) robi f(−x) ?
11 lut 01:03
Martyna: odbicie względem osi OY.
11 lut 01:08
ICSP: Więc nie wiem w czym jest problem.
a) f(x) = 3log2(−x) przesuwamy o 5 jednostek w lewo oraz o jedną jednostkę w dół i dostajemy
g(x) = 3log2(−x −5) − 1
11 lut 01:14
Martyna: No a odbicie od prostej y=x?
Jak mam to zapisać?
Pozatym co to ma do rzeczy ze wiem ze to jest odbicie względem osi OY, skoro nie muszę tego
rysować?
11 lut 01:19
ICSP: zapomniałem o odbiciu

Odbicie względem prostej y = x to nic innego jak znalezienie funkcji odwrotnej.
11 lut 01:20
Martyna: w jaki sposób mogę znaleźć funkcję odwortną do tej?
Wiem na czym polega proces szukania funkcji odwrotnej z prostej funkcji typu np; y = x2, ale
nie jestem w stanie wyznaczyć x'a z funkcji w której jest on argumentem logarytmu
11 lut 01:27
Martyna: akurat chyba zły przykład podałam, bo z x2 nie umiem wyznaczyć funkcji odwrotnej na to wygląda
xD
11 lut 01:28
Martyna: nie no x = √y
a więc g(x) = √x
11 lut 01:29
Martyna: ale z logarytmem to nie wiem jak to zrobić.
11 lut 01:30
ICSP: Najpierw zamiana zmiennej.
Potem przekształcasz tak aby po lewej stronie mieć sam logarytm
Następnie : a = b ⇔ 2
a = 2
b połączone ze wzorem a
loga b = b i dostajesz wynik.
Dla przykładu coś prostego :
Zamiana zmiennej :
Przekształcenie aby po lewej stronie był sam logarytm (1 na drugą stronę, oraz mnożę przez 2)
log
5 (y+1) = 2(x+1) "Dodatnie podstaw"
5
log5 (y+1) = 5
2x+2 "Dla lewej strony wzór a
loga b = b "
y + 1 = 5
2x+2
y = 5
2x+2 − 1 − funkcja odwrotna.
11 lut 01:33
ICSP: f(x) = x2 nie ma funkcji odwrotnej.
11 lut 01:33
Martyna: dzięki wielkie.
y = 3log2(−x − 5) − 1
x3 + 1 = log2(−y − 5)
2log2(−y − 5) = 2x3 + 1
−y − 5 = 2x3 + 1
y = − 2x3 + 1 − 5
czy poprawnie?
11 lut 01:56
ICSP: Nie.
3 * log
2[ − (y+5) ] = x + 1
| | 1 | |
log2 [ (−y+5)] = |
| * (x+1) |
| | 3 | |
| | x | | 1 | |
log2 [ −(y+5)] = |
| + |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
Dalej jest dobrze. Wystarczy zamienić 1 na |
| w trzech ostatnich linijkach. |
| | 3 | |
11 lut 02:02
Martyna: aha, yhym, widzę, za dużo naraz, dzięki xd
11 lut 02:03