uzasadnienie
Dawid: Uzasadnij, że jeśli liczby a, b i c, różne od zera, tworzą w podanej kolejności ciag
geometryczny to:
a2b2c2(1a3 + 1b3 + 1c3) = a3 + b3 +c3
rozwiązałem to zadanie i proszę Was, żebyście zobaczyli, czy dobrze to uzasadniłem.
chodzi mi o poprawność pod kątem egzaminu maturalnego
b2=a*c () 3 <− m.in. na to zwracała mi uwagę kiedyś nauczycielka
b5=a3*c3
a3*b3 (1a3 + 1b3 + 1c3) = c3 + a3*b3b2 + a3 = a3 + b3 + c3
a3*b3b2 = b3
a3*b3 = b5
egzaminator by to uznał?
10 lut 22:40
Saizou : to ja bym prędzej napisał że korzystasz z tezy
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a2b2c2( |
| + |
| + |
| )=a3+b3+c3 |
| | a3 | | b3 | | c3 | |
to masz wykazać
10 lut 22:52
Dawid: masz może jakis pomysł jak to rozwiązać
10 lut 22:54
agulka:
b
2=a*c
b
4=a
2*c
2
| | a2b2c2 | | a2b2c2 | | a2b2c2 | | b2c2 | | a2c2 | | a2b2 | |
L= |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| |
| | a3 | | b3 | | c3 | | a | | b | | c | |
| | a*c*c2 | | a2*c2 | | a2*a*c | | b4 | |
= |
| + |
| + |
| =c3+ |
| +a3=a3+b3+c3=P |
| | a | | b | | c | | b | |
10 lut 23:28