liczby
karmelka: nie używając kalkulatora porównaj liczby : a=3log3√312 b=4√102+12log81
(b= pierwiastek 4 stopnia z 102+12log81 to tak gdyby mało wyraźne było)
I b zaczęłam tak ...
=4√102+1012log81 = 4√100+10log(181)2 =
i nie wiem czy tu można tak jak zrobiłam −−>
1
= 4√100+(181)2 = 4√100+
(tu pierwiastek do końca ale ucięło)
94
I co z tym dalej robić I jak zabrać się do liczby a proszę o pomoc
10 lut 22:20
wredulus_pospolitus:
3√3 = 33/2
2
log3√3 12 =
log312 = log3(122/3)
3
co do b
błąd na samym początku masz
102+..... = 102* 10.....
10 lut 22:23
karmelka: no tak.. tam powinno być mnożenie niby oczywiste a taki głupi błąd dzięki za pomoc