trygonometria
siedemsiedem: czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć skąd się wziął drugi ułamek w tym zadaniu. to jest ten, który
zaczyna się zaraz po "L":
udowodnij, że :
| | | | π | | π | | 2π | | 4sin |
| cos |
| cos |
| | | | 5 | | 5 | | 5 | |
| |
L= |
| = |
| | | |
tutaj są użyte wzory
sin 2x = 2sinxcosx oraz sin(π−x)=sinx
10 lut 22:09
10 lut 22:12
wredulus_pospolitus:
mnożysz i dzielisz przez tą samą liczbę:
10 lut 22:12
Bizon:
| | π | |
zauważ, że możesz ten ułamek skrócić przez 4sin |
| |
| | 5 | |
To tak jakbyś licznik i mianownik pomnożył przez tą samą liczbę
| | π | |
(po to aby później zwinąć w sin2α). Oczywiście powinno być zastrzeżenie,że sin |
| ≠0 |
| | 5 | |
10 lut 22:18
siedemsiedem: ok. trochę źle zadałem pytanie − skąd wiadomo, że należy całą lewą stronę sprzed
| | | |
przekształcenia pomnożyć przez |
| , bo wiem, że |
| | | |
proszę jeszcze o wytłumaczenie tego przekształcenia z początków licznika drugiego i trzeciego
ułamka
| | π | | π | | 2π | |
4sin |
| cos |
| = 2sin |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
10 lut 22:26