Znajdź miejsca zerowe funkcji
hefalump: Proszę o rozwiązanie mi tego

f(x)=układ równań 2x−1 x≥0
−x
2+1 x<0
25 paź 13:03
petr4:

Na początku powiem, że nie ręczę za poprawność zadania, ale ja bym to tak rozwiazał
x ≥ 0
x (−x + 1) < 0
↙ ↘
x<0 x>1
RYSUNEK
x∊R
25 paź 13:36
tim: petr4 to jest funkcja...
25 paź 13:37
mat.ky: ...i byś dostał 1
25 paź 13:40
tim: Wieeeeeeeeelką.
Jeżeli mamy obliczyć tylko miejsce zerowe to:
2x − 1 = 0
2x = 1
x = 0,5 (należy do przedziału x ≥ 0)
−x2 + 1 = 0
1 − x2 = 0
(1 − x)(1 + x) = 0
x = 1 x = −1
∉przedział ∊przedział
Miejsca zerowe to x = 0,5 oraz x = −1.
25 paź 13:44
hefalump: Wieeeelkie dzieki
25 paź 14:01