Ada:
Szukasz promienia zbieżności takiego szeregu:
| 1 | | an+1 | | 2*2n | | n+1 | | 1 | |
| =lim |
| =lim |
| * |
| =2 ⇒ R= |
| |
| R | | an | | n+2 | | 2n | | 2 | |
Szereg jest zbieżny dla x∊(−R,R), a rozbieżny dla x∊(−
∞, −R)∪(R, +
∞) należy zbadać co się
dzieje w x=R
Jeżeli ten szereg przesuniesz o 1 dostaniesz szereg harmoniczny o α=1, czyli szereg rozbieżny,
ten szereg jest więc podciągiem harmonicznego, więc też jest rozbieżny.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Szereg jest zbieżny dla x∊(− |
| , |
| ), a rozbieżny dla x∊(−∞, − |
| ]∪[ |
| , +∞). |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |