Marcin: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x,y)=4x+y w obszarze wyznaczonym przez układ
{−x+3y≤12
{3x+y≤24
{x≥0
{y≥0
Rysuje sobie wszystko pięknie ładnie, później rysuje prostą 4x+y=f(x,y). Tylko mam mały
problem, bo u mnie ta funkcja ma tylko jeden punkt wspólny z tym obszarem i niby wartość
min=max, ale takiej odpowiedzi niestety nie ma. Podpowiedzi?
wartość min i max u mnie =0.
10 lut 22:00
wredulus_pospolitus:
ojjj ... po pierwsze ... funkcja f(x,y) jest to funkcja rysowana w R
3 (przestrzeni) ...
natomiast zbiór narysowany masz na płaszczyźnie (R
2)
10 lut 22:02
wredulus_pospolitus:

taki obszar ... zauważ że f(x,y) = 4x+y będzie miało największą wartość dla jak największych
zarówno 'x' jak i 'y' .. jednak o wiele bardziej istotny jest 'x' niż 'y' ... stąd wiemy, że
maksimum będzie dla par (x,y) leżących na niebieskiej prostej
minimum to faktycznie będzie punkt (0,0)
10 lut 22:06
Saizou : Marcin skąd ty bierzesz te zadania
10 lut 22:07
Marcin: No ok, a da się to po prostu obliczyć? Nie rysując, bo tego w materiale nie mam..
10 lut 22:07
Marcin: Saizou to jest zadanie mojej siostry z drugiej klasy technikum (nowa matura itd)
10 lut 22:09
wredulus_pospolitus:
rysowania wykresów nie masz
10 lut 22:09
Marcin:

Czyli ta różowa prosta to nie jest moja funkcja?
10 lut 22:10
wredulus_pospolitus:
nieeee
10 lut 22:10
zawodus: Funkcji dwóch zmiennych nie ma w liceum
10 lut 22:10
wredulus_pospolitus:
f(x,y) = 4x+y −−−−−− z = 4x+y <−−− prosta w przestrzeni
10 lut 22:11
Marcin: Mam. Wykres narysowałem bez mniejszy problemów, mam po prostu problem z odczytaniem min i max,
a Ty mi jeszcze piszesz o jakiejś funkcji w przestrzeni..
10 lut 22:11
Marcin: Moja siostra to ma. Druga klasa technikum
10 lut 22:12
wredulus_pospolitus:
Marcin ... bo to nie myśl co to za funkcja
myśl kiedy wyrażenie (4x+y) przyjmuje wartość najmniejszą ... a kiedy największą
10 lut 22:13
zawodus: To nie znaczy, że takie rzeczy się uczy. Nowa podstawa nie wprowadza funkcji wielu zmiennych...

Ciekaw jestem jak tłumacza szukania tych ekstremów....
totalna porażka...
10 lut 22:14
wredulus_pospolitus:
najmniejsza gdy x=0 i y=0 ... to chyba jasne i nie trzeba tego tłumaczyć
największa ... 'gdzieś na niebieskiej linii' −−− rozumiesz dlaczego akurat dla punktów z tego
miejsca
10 lut 22:14
Marcin: Zawodus no chyba jednak wprowadza skoro moja siostra ma to w szkole..
wredulus przykro mi, ale nie rozumiem dlaczego 'gdzieś na niebieskiej lini' Przecież swój obraz
mam wyznaczony i nie wiem jak max może być gdzieś indziej
10 lut 22:17
Marcin: obszar, a nie obraz
10 lut 22:17
zawodus: To, że autorzy książek coś wymyślają to nie znaczy, że jest to w podstawie programowej
10 lut 22:19
wredulus_pospolitus:
a więc tak ... masz zmaksymalizować wyrażenie (4x+y) czyli im większe 'x' i 'y' tym lepiej
stąd na pewno maksimum będzie dla jakiej pary leżącej na linii niebieskiej lub czerwonej
(chodzi mi tylko o te części tych prostych ... które należą do wyznaczonego zbioru

)
10 lut 22:21
Marcin: Nie będę się sprzeczać, może masz rację.
10 lut 22:21
Marcin: W odpowiedzi jest, że maks to 32 I ja go nie widzę w tym obszarze, ale to pewnie dlatego, że to
nie zwykła funkcja
10 lut 22:24
wredulus_pospolitus:
maksymalna wartość ... a my jesteś na etapie dla jakich 'x' i 'y' będzie ta maksymalna wartość
(dopiero później ją wyliczymy)
10 lut 22:25
Marcin: Wiesz.. pierwszy raz się z czymś takim spotykam, także wybacz moją niekompetencje
10 lut 22:26
Marcin: Ale.. może się myle. Dla x=6, a y=8?
10 lut 22:27
zawodus: nie tylko dla tego punktu
10 lut 22:30
Marcin: Albo może tam gdzie się przecina 'czerwona' z 'niebieska', czyli (8,6)?
Wybaczcie te strzały..
10 lut 22:34
Bogdan:
To jest zagadnienie rozpatrywane przez Programowanie liniowe. Funkcja z = 4x + y to
funkcja celu. Funkcja osiąga w punkcie optymalnym (8, 0) wartość f(8, 0) =4*8+0 = 32.
Tu jest podobny przykład
http://www.maslowski.pl/index.php?id=lekcja3
10 lut 22:44
Marcin: Dziękuję bardzo Panie Bogdanie
10 lut 22:48
Bogdan:

ten rysunek wyjaśnia rozwiązanie
10 lut 22:49