trygonometria
jacekn: udowodnij tożsamość
| ctgx−tgx | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| sinx+cosx | | sinx | | cosx | |
10 lut 21:37
ICSP: W czym problem?
10 lut 21:42
wredulus_pospolitus:
ctgx − tgx = ... zapis za pomocą sinx i cosx
10 lut 21:42
jacekn: tyle to ja wiem tylko co potem do wspólnego mianownika to co z tangensów i dziele przez
odwrotnść
10 lut 22:03
J: | | | | cos2x − sin2x | |
L= |
| = |
| = |
| | sinx + cosx | | (sinx + cosx)sinxcosx | |
| (cosx + sinx)(cosx − sinx) | | cosx − sinx | |
| = |
| = |
| (sinx + cosx)sinxcosx | | sinxcosx | |
| | cosx | | sinx | | 1 | | 1 | |
|
| − |
| = |
| − |
| = P |
| | sinxcosx | | sinxcosx | | sinx | | cosx | |
11 lut 11:51