tewkoj: Do wykresu funkcji liniowej należa punkty : A=(3, -4) i B=(6,-2). Napisz jej wzor i
wyznacz wspolrzedne punktow wspolnych wykresy tej funkcji z osiami ukladu wspolrzednych.
8 paź 20:43
Seba: f(x)=ax+b
f(3)=4 ⇒1. 3a+b=4 ⇒2-1 3a=-6 ⇒ a=-2
f(6)=-2 ⇒2. 6a+b=-2 ⇒ 1 3a+b=4 ⇒ b=10 f(x)=-2x+10
f(0)=10 C=(0,10) punkt przeciecia z osia OY
f(x)=0 ⇒ -2x+10=0 => x=5 f(5)=0 D=(5,0) punkt przeciecia z osia OX
8 paź 22:03
piotr: Seba coś Ci źle wyszło...
y=ax+b
-4=3a+b ⇒ a=(-4-b)/2
-2=6a+b ⇒ -8-2b+b=-2, b=-6
a=-2/3
i końcowy wzór: y=-2/3x-6
8 paź 22:09