Sprawdzianik z prawdopodobieństwa
prowdopodobny: Witam , z matematyką nie radzę sobie wogóle , jutro mam sprawdzian a dostałem pytania do niego
lecz nie daje rady samemu tego rozwiązać . Czy będzie jakaś osoba która pomorze zeru
matematycznemu ?

byłbym bardzo wdzięczny .
1. Z cyfr 1,3,4,5,8 losujemy kolejno bez zwracania dwie i tworzymy liczbę dwucyfrową . Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzeń :
a)A − otrzymana liczba jest podzielna przez 3 ;
b) B − otrzymana liczba jest nieparzysta ;
c) zdarzenia że otrzymana liczba jest nieparzysta lub podzielna przez 3 ;
2. W klasie 3a jest 30 uczniów , w tym 18 dziewcząt a w klasie 3b jest 32 uczniów w tym 14
chłopców . Z każdej klasy wybieramy losowo jednego ucznia . Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
.:
a) wylosujemy 2 dziewczynki
b) wylosujemy dokładnie jedną dziewczynkę
c) wylosujemy conajmniej jednego chłopca
10 lut 21:35
wredulus_pospolitus:
nie ... nie sądzę aby ktoś Ci (z czystym sumieniem) pomógł oszukiwać
zwłaszcza że to trochę dziwne by dostać pytania na 12h przed pisaniem sprawdzianu
10 lut 21:41
prowdopodobny: brak słów ale cóż same prawe osoby są tutaj ?
10 lut 21:58
wredulus_pospolitus:
na to wychodzi, że my prawe jesteśmy ... a nawet jeżeli lewe to lewują tylko na własnych
rachunek, a nie pomagają lewować innym.
Jakbyś się odezwał tydzień temu z zadaniami , to z pewnością ktoś by przysiadł i Ci zaczął
tłumaczyć analogiczne zadania ... i teraz byś te dwa zadania samodzielnie 'pyknął'
10 lut 22:00
wredulus_pospolitus:
ale Ty przecie nie wiedziałeś, że masz sprawdzian −−− prawda

10 lut 22:01
Fernani: 1) losowanie bez zwracania czyli: 15, 18 , 45, 48, 51, 54, 81, 84 − możliwości
moc omegi : 5*4 = 20
prawdopodobieństwo : 8/20 = 2/5
Na zachętę 1a)
Ale resztę zrób sam... Jak powiedział wreduluspospolitus, będę miał potem wyrzuty sumienia !
10 lut 22:04
prowdopodobny: wredulus jestem pod kreska ale nie po to tu przyszedłem żeby się tego nauczyć tylko zdać do
matury nie podchodzę więc nie wiem po co to mam rozumieć .
10 lut 22:15
wredulus_pospolitus:
to równie dobrze nie musisz tego zdać ... LO czy tam technikum w sumie też nie musisz skończyć
10 lut 22:18
prowdopodobny: poradze sobie i bez twojej pomocy , nie martw się . Nie chcesz pomóc to nie rozumiem po co sie
ciągle wypowiadasz ?
10 lut 22:22
wredulus_pospolitus:
człowieku ... piszesz do mnie ... zwracasz się bezpośrednio do mnie ... po czym stwierdzasz, że
nie rozumiesz dlaczego odpowiadam − zastanów się nad tym co piszesz
10 lut 22:24
fx: Nie rozumiesz, bo nie rozumiesz co oznacza słowo pomoc w kontekście efektów edukacji. To, że
otrzymasz odpowiedź, którą bezmyślnie przepiszesz nie jest pomocą, to wręcz wyrządzanie Tobie
krzywdy. Po prostu, teraz zdasz sprawdzian, a na przyszłym się połamiesz. Tyle.
10 lut 22:27
Marcin: Tyle że problem polega na tym że prawdopodobny nie chce pomocy
10 lut 22:31