Ostrosłup Pole powierzchni i Objętość
Radek:

Ostrosłup Pole powierzchni i Objętość
Pole powierzchni bocznej P
b=64 cm
2, kąt między wysokością a ściną boczną α=30
x=
a√22
Jeśli suma pół boczny to 64 cm
2
To pole boczne jednej ściany bocznej to 16 cm
2
Wzór na pole boczne to P
b=
12ah
Jak dalej coś obliczyć

Dziękuje za pomoc
10 lut 21:20
Marcin: Jeżeli w podstawie masz kwadrat, a ostrosłup jest prawidłowy, to faktycznie Pb będzie się
składać z 4 takich samych trójkątów.
10 lut 21:22
Radek: Ściany boczne to cztery trójkąty równoboczne przystające
10 lut 21:29
Marcin: Skoro to cztery trójkąty równoboczne, to wzór na poje jednego to będzie
10 lut 21:35
Radek: Niee równoboczne nie mogą być, muszą być równoramienne
10 lut 21:36
Marcin: Sam tak napisałeś
10 lut 21:37
Radek: no to poprawiam się że są to równoramienne
10 lut 21:39
Marcin: Tak w ogóle, to masz źle zaznaczony kąt w tym ostrosłupie. Ty zaznaczyłeś kąt między
wysokością, a krawędzią boczną, a nie ścianą .
10 lut 21:40
Radek:

Jeśli 16=
12ah
to h=
32a?
10 lut 21:44
Radek: I czy te pole powierzchni bocznej to jest pole sumy czy jednej ściany?
10 lut 21:50
Marcin: To pole to jest pole jednej ściany

Licz dalej
10 lut 21:51
Radek: to wtedy
h=
128a
sin30=
12ah
a=8
√2
Dobrze

?
10 lut 21:57
agulka:

P
b=64
64=2ah
a=h
64=2a
2⇒a=4
√2
h=4
√2
H
2=32−8
H
2=24
H=2
√6
P
p=a
2=32
V=...
P
c=P
p+P
b
P
c=...
10 lut 22:04