Pomocy po raz ostatni ;)
Kamil001: Napisz wzór funkcji liniowej
a)o miejscu zerowym 6, której wykres jest równoległy do prostej o równaniu 2x−3x+4=0
b0której wykres przecina oś oy w punkcie o rzędnej −4 i jest prostopadły do prostej o równaniu
5x−2y+7=0
10 lut 21:01
wredulus_pospolitus:
wzór ogólny: y=ax+b
a) skoro jest równoległa do tej prostej to a=... ile

w takim razie podstaw miejsce zerowe i wylicz 'b'
b) skoro przecina oś OY w punkcie o rzędnej −4 ... to b=...ile

skoro jest prostopadła do danej prostej to a=... ile
10 lut 21:03
Kamil001: same zagadki nic z tego nnie rozumiem
10 lut 21:04
wredulus_pospolitus:
bo nie znasz teorii
10 lut 21:08
Kamil001: jeżeli jest równoległa to współczynniki kierunkowe są równe a gdy prostopadła to przeciwny i
odwrotny ale zastosować nie potrafię
10 lut 21:10
Marcin: wredulus dobry były z Ciebie nauczyciel

Nauka przez zadawanie pytań, które mają doprowadzić
do rozwiązania
10 lut 21:10
Marcin: Tam ma być na pewno 2x−3x+4=0?
10 lut 21:11
Kamil001: tak
10 lut 21:11
wredulus_pospolitus:
no to masz 2x−3x + 4 = 0 <=> −x + 4 = 0 <=> x=4
10 lut 21:13
wredulus_pospolitus:
x=4 nie jest FUNKCJĄ liniową
10 lut 21:14
Kamil001: mam je porównać tak ?
10 lut 21:14
Marcin: A więc u Ciebie prosta to x=4, a teraz tylko równoległa do niej, która przechodzi przez (6;0)
10 lut 21:14
Kamil001: to jest zły wynik, nie zgadza się z wynikiem w książce
10 lut 21:15
Marcin: A jaki Ci wyszedł wynik?
10 lut 21:16
Kamil001: aaaaa
myślałem że to już jest koniec. masakra nie myślę już, tyle tych zadań
10 lut 21:17
Marcin: Ale pojawia się faktycznie problem. wynik według tego co podajesz wyszedłby x=6, a to tak jak
mówił wredulus nie jest funkcja liniowa.
10 lut 21:19
Kamil001: w książe mam wynik do a f(x)=2/3x −4 a do b f(x)=−0,4x−4
10 lut 21:20
wredulus_pospolitus:
więc to nie może być 2x−3x+4=0 ... tutaj MUSI być gdzieś y
10 lut 21:24
Kamil001: przepraszam to na czerwono to jest y
10 lut 21:25
Marcin: A pytałem czy to na pewno ma być tak jak podałeś
10 lut 21:26
wredulus_pospolitus:
Kamil ... no to teraz wracamy do mojego pierwszego postu ... i robisz krok po kroku
odpowiadając na moje pytania i rozwiązujesz
10 lut 21:26
Kamil001: chyba spasuje jednak nie dam rady juz mysleć od 4 godzin siedze nad maturami
10 lut 21:28
Kamil001: ale dzięki za chęć pomocy

wybaczci nie dm rady juz myslec
10 lut 21:31
Marcin: Ale lepiej nie odpuszczaj przed maturą

siema
10 lut 21:32