Równianie
Kasia3: x2+6x−50(xlp−6lp)=0
Czy wie ktoś, jak rozwiązać to równianie?
10 lut 21:01
Kasia3: l i p to są parametry
10 lut 21:01
Kasia3: Ktoś pomoże?
10 lut 21:11
Kasia3:
10 lut 21:34
PW:
x2 + (6−50lp)x +300lp = 0
Może najpierw podstawmy lp=m, żeby było łatwiej.
10 lut 21:43
Kasia3: Może więcej podpowiedzi? Bo dalej nic nie rozumiem...
10 lut 22:00
PW:
x2 + (6−50m)x +300m = 0 − równanie z parametrem m.
Kiedy odpowiemy na pytanie jakie musi być m, żeby równanie miało rozwiązania, to będziemy
wiedzieć jaki ma być iloczyn lp. Nic innego o tych parametrach nie dowiemy się − rozwiązanie
zależy wyłącznie od iloczynu lp.
Δ = (6−50m)2 − 4•1•300m = ...
10 lut 22:19
Bizon:
... sprawdź znaki w treści zadania
10 lut 22:28