Prawdopodobienstwo
Alex: Ze zbioru cyfr(1,2,3...9) losujemy bez zwracania dwa razy po jednej cyfrze i układamy w
kolejności losowania w liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobienstwo, że w ten sposób ułożymy
liczbę parzystą. Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
Czy dobrze rozumuję?
Ω=9*8=72
A=9*5=45
P(A)=45\72
10 lut 20:51
wredulus_pospolitus:
źle ... po pierwsze masz 4 cyfry parzyste w zbiorze
źle ... A=9* <−−− czyli może być dowolna ... niech to będzie cyfra '8' ... w takim razie nie ma
już 4 cyfr parzystych .. a jedynie 3
10 lut 20:53
Alex: faktycznie, dzięki, matma nie jest moją mocną stroną, chociaż robię co mogę
10 lut 21:34