Całka
Krzychu: ∫x3 sinx dx
10 lut 20:49
wredulus_pospolitus:
przez części
później przez części
i jeszcze raz przez części
i masz całkę elementarną
koooniec
10 lut 20:49
Krzychu: Tyle wiem. Chodzi o wynik.
10 lut 20:53
wredulus_pospolitus:
haha ... w sensie chcesz od nas wynik ... czy chcesz sprawdzić czymasz dobrze

jak chcesz sprawdzić to ... napisz nam co Ci wyszło ... albo jeszcze bardziej banalne wyjście z
tej sytuacji −−− policz sobie pochodną z wyniku i sprawdź czy pochodna = x
3*sinx
10 lut 20:56
Krzychu: wyszłi mi
−x3 cosx +3x sinx −3cosx +c
a policzenie pochodnej chyba nie da mi wyniku, bo pochodną z całki jest to co mam policzyć. co
mi da zatem pochodna?
10 lut 21:01
wredulus_pospolitus:
pochodna z wyniku = to co masz pod całką
no to Krzychu ... widać że wiesz, że całkowanie to 'procedura odwrotna' do liczenia pochodnej
(tak jak pierwiastkowanie jest 'procedurą odwrotną' do potęgowania)
10 lut 21:05
Krzychu: Przepraszam, źle zrozumiałem to, co wyżej napisałeś

Sprawdzisz zatem, czy wynik jest poprawny?
10 lut 21:10
wredulus_pospolitus:
zły..
(−x3cosx)' = x3sinx −3x2cosx <−−− tego członu nie 'wyzerujesz' nigdzie później
10 lut 21:22
Mila:
∫x3sinx dx=
[ x3=u, 3x2 dx=du, dv=sinx dx, v=∫sinx dx= −cosx ]
=−x3cosx+3∫x2cosx dx= [ x2=u, 2xdx=du, v=∫cosx dx, v=sinx
=−x3cosx+3x2sinx−6∫xsinx dx= znów przez części
=−x3cosx+3x2sinx+6xcosx−6sinx=
=(−x3+6x)*cosx+(3x2−6)*sinx+C
10 lut 22:01