algebra
student: proszę o sprawdzenie zadanie z wektorami
Sprawdź czy kąt między wektorami u=[2,3,3] oraz v=[1,2,−1] x [2,1,−2] jest rozwarty.
więc ja to robię tak:
mnożę wektorowo [1,2,−1] x [2,1,−2] wychodzi v=[−3,0,−3]
iloczyn skalarny = −15
|u||v|=
√22*
√18
wzór
cos(u,v)=skalar/długość u*v
| −15 | | −15 | |
| = |
| no i jaki jest rozwarty czy nie? jak to sprawdzić i |
| √22*√18 | | √396 | |
czy dobrze mam zrobione obliczenia, proszę o sprawdzenie oraz podpowiedź jak z tym rozwartym
10 lut 20:44
wredulus_pospolitus:
wartość cosinusa wychodzi Ci UJEMNA

cosinus jest ujemny ... gdy kąt w jakim jest przedziale
10 lut 20:46
student: od pi/2 do pi, czyli 2 ćwiartka
10 lut 20:47
student: czyli rozwarty?
10 lut 20:48
student: a chyba jest ostry... poleci ktoś jakaś rozpiskę gdzie bd widział jaki jest np cos na minusie,
to jaki jest kąt?
10 lut 21:00
wredulus_pospolitus:
II albo III ćwiartka ...
chłopie ... tyś student a wykresu cosinusa nie potrafisz

tyś student a nie pamiętasz takiej rozpiski z + i −
10 lut 21:01
student: pamiętam i wiem jak wygląda cos, tyle że nie wiem kiedy rozwarty(nie wiedziałem bo teraz już
chyba ogarniam),
w 1ćw same plusy...
cos(x)
więc ostry od 0 do pi/2 ( od 0 do 90st) i od 3/2pi do 2pi
później rozwarty 2 ćwiartka i 3 , od pi/2 do 3/2pi ujemny i rozwarty +2kpi
10 lut 21:09
wredulus_pospolitus:
rozwarty ... kąt >90o
10 lut 21:10
wredulus_pospolitus:
rozwarty ... gdy jest w II lub III ćwiartce
ostry (kąt nieskierowany) czy w I lub IV
10 lut 21:11
student: dzięki, czyli odp. rozwarty
10 lut 21:15