Kąty ! PILNE
Adrian: Proszę o pomoc:
Mam daną prosta która jest podzielona na dwa, jeden z tych kotów to α i sinα = np. 2/3 więc
drugi kat jest równy 180 − α. Jak obliczyć wartość tego kota ?
sin (180 − α) => sin(0−2/3) sin(180−α)=−2/3



? czy tak to się liczy
10 lut 20:37
wredulus_pospolitus:
kĄta <−−− to tak przede wszystkim
bo kota to możesz spotkać na ulicy ... jeżeli nie znasz kąta dla którego sinus ma taką wartość
... to odnajdujesz jego wartość w tablicach trygonometrycznych
10 lut 20:39
Adrian: hmm

jak obliczyć wartość kota

to z pośpiechu... zresztą w tytule jest kąt a nie kot

no tak to wiem ale nie chodzi mi o wartość kąta w stopniach tylko w liczbach tzn. tak jak
napisałem wyżej
10 lut 20:45
Adrian: skoro sinα = 2/3 to ile jest równy sin(180−α) nie da sie tego policzyc ?
10 lut 20:46
wredulus_pospolitus:
sin(180−α) = ..... sinα

wedle znanych mi wzorów redukcyjnych
10 lut 20:49
Marcin: Drugi kot jest wart tyle samo
10 lut 20:51
Adrian: hmm no tak

już sam się pogubiłem.. dzięki!
ale mam jeszcze jedno banalne pytanko

mam dany sinα= 4/5 to ile jest równy kat α/2 dwa razy
mniejszy ?
10 lut 20:53
wredulus_pospolitus:
a w życiu ... przykład:
| | 1 | | √3 | |
sin 30o = |
| ... a nie |
| |
| | 2 | | 4 | |
inny przykład:
sin90
o = 1
| | √2 | | 1 | |
sin45o = |
| ... a nie |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 lut 20:55
Marcin: | | 1 | |
sin |
| α, o to Ci chodzi? |
| | 2 | |
10 lut 20:55
Adrian: tak,
10 lut 20:56
Adrian: wredulus
pospolitus: to wiem
10 lut 20:57
Adrian: mam trójkąt prostokątny w którym jeden kąt jest równy α i sinα = 4/5 i chce teraz obliczyć
wartość kąta o połowę mniejszego
10 lut 20:58