.
Piotr 10:

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym odległość środka podstawy od ściany bocznej jest równa
6. Kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę 60
0. Oblicz a) objętość b)
pole powierzchni bocznej c)tangens kąta nachylenia krawędzi bocznej do podstawy ostrosłupa.
a)a=60
0
z ΔWKO
IOK=4
√3
a=8
√3
P
p=192
ΔKOB
H=12
V=768 j
3
b) ΔKOB
KS=8
√3
c) tgβ=U{H}{IAOI
Mógłby ktoś sprawdzić ?
10 lut 20:36
agulka:
Wychodzi mi dokładnie tak samo
10 lut 20:54
Mila:
w punkcie (a)
W
ΔKOS:
W punkcie (b)
W
ΔKOS:
Obliczenia dobrze.
10 lut 20:57
Piotr 10: Jeszcze mam jedno pytanie, bo czegoś nie rozumiem
''W ostrosłupie prostym podstawą jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 8 cm i
15 cm. Wszystkie ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem miary 60o.
Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.''
Jednak z tej strony
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostros%C5%82up przeczytałem, że ''Jeżeli spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze
środkiem okręgu opisanego na jego podstawie, to taki ostrosłup nazywamy ostrosłupem prostym.''
I nie rozumiem tego, w treści mam podane że spodkiem wysokości jest środek okręgu wpisanego w
trójkąt. Zaś z innej strony przeczytałem, że jeśli mam ostrosłup prosty to spodkiem wysokości
jest środek okregu opisanego na trójkącie
10 lut 20:57
Saizou :

α=60
a
√3=24
H=12
V=64*3*12=2304 [j3]
h
√3=24
h=8
√3
| | 1 | |
Pb=4* |
| *8√3*8√3=384 [j2] |
| | 2 | |
| | H | | 1 | | 1 | |
tgβ= |
| AO= |
| a√2= |
| 8√6=4√6 |
| | AO | | 2 | | 2 | |
10 lut 21:02
Piotr 10: dzięki tam w objętości zapomniałeś dopisać V=1/3 * ...
10 lut 21:05
Saizou : a faktycznie
10 lut 21:06
Piotr 10: Zerknij na mój post wyżej jak możesz
10 lut 21:06
Saizou : jedyna logiczna odpowiedź to że to nie jest ostrosłup prosty
10 lut 21:15
Piotr 10: Ok thx
10 lut 21:22