proszę o pomoc ;)
Kamil001: Wyznacz argumenty funkcji f(x)=3x−7 i g(x)= −6x+5, dla których
a) wartość f i g są równe
b) wartości funkcji f i g różnią się o 2
c) wartości jednej funkcji są dwukrotne większe niz wartości drugiej
10 lut 20:27
wredulus_pospolitus:
a) f = g <=> 3x−7 = −6x+5 <−−− rozwiązujesz
b) f = g+2 <=> 3x−7 = −6x+5 + 2 <−−− rozwiązujesz ... lub f+2 = g <=> 3x−7 +2 = −6x+5 <−−
rozwiązujesz
c) f = 2*g <=> 3x−7 = 2*(−6x+5) <−−− rozwiązujesz ... lub 2*f = g <=> 2*(3x−7) = −6x+5 <−−−
rozwiązujesz
10 lut 20:30
Kamil001: dziękuję tak zaczynałem, ale myślałem , że zle
10 lut 20:35