Wielomiany
loopi: Czy istnieje taka liczba a, która
(x3−2a)(x3+2a)−6x = x9+3ax−16
Z tego co obliczyłem to:
x6+−4a2−6x=x9+3ax−16
(chyba sie nie pomyliłem obliczajac)
Z tego wychodzi że nie ma takiej liczby
10 lut 20:21
wredulus_pospolitus:
ale czemu ... o co chodzi ... treść zadania urwana jest a my jasnowidzami (jeszcze) nie
jesteśmy
10 lut 20:25
loopi: Czy istnieje taka liczba a, dla której wielomiany są równe. Przepraszam
10 lut 20:31
wredulus_pospolitus:
to jeszcze raz sprawdź czy dobrze masz przepisane potęgi przy 'x' ... chodzi mi oto x9
10 lut 20:32
loopi: Treść zadania jest w porządku
10 lut 20:36
agulka:
x9+2ax3−2ax3−4a2−6x=x9+3ax−16
x9−6x−4a2=x9+3ax−16
Wielomiany są równe jeśli są tego samego stopnia i mają równe współczynniki przy odpowiednich
potęgach.
10 lut 20:38
loopi: Nie mam odpowiedzi do tych zadan, ale licze już któryś raz no i nie ma takiej liczby O.o robie
gdzies bbłąd?
10 lut 20:38
agulka:
−6=3a i −4a2=−16
10 lut 20:39
Ajtek:
agulka a skąd x
9 po stronie lewej?
Cześć
wredulus 
.
10 lut 20:40
loopi: A potęgi w nawiasach się nie dodadzą czasami?
10 lut 20:40
wredulus_pospolitus:
agulka:
(x3−a)(x3+a) = (x3)2 − (a)2 = x3*2 − a2 = x6 − a2
loopi ... to wychodzi, że właśnie oto chodziło autorowi zadania ... sprawdzić ile osób się
nadzieje tak jak agulka
10 lut 20:41
loopi: Bo kusiło to strasznie

ale jak bylem maly to dostalem kijem przez łeb za to że pomnożyłem a
nie dodałem potęgi, także do dzis to moje ulubione zadania
10 lut 20:43
wredulus_pospolitus:
bo w sumie co za różnica ... czy to jest x
(32) ... czy to (x
3)
2
10 lut 20:44