Całka nieoznaczona, chyba prosta, no ale nie moge znalezc podstawienia.
Martyna: Całka nieoznaczona
| | 3x+2 | |
indefinite integral of |
| |
| | cos2(x) | |
pomoże ktoś z podstawieniem? co nie wezmę za t, to mi głupoty wychodzą z sinusem zazwyczaj.
10 lut 20:14
Martyna: to jest cosinus do kwadratu btw.
10 lut 20:14
wredulus_pospolitus:
najpierw przez części ... to widać na pierwszy rzut oka:
całka która zostanie ... będzie przez podstawienie
10 lut 20:18
Martyna: dzięki, nie umiem jeszcze przez części, to by dużo tłumaczyło.
10 lut 20:18
PW: | | dx | |
∫ |
| mamy w tablicach, więc "przez części" żeby się pozbyć tego (3x+2) |
| | cos2x | |
10 lut 20:19
wredulus_pospolitus:
PW ... zaczniemy inaczej −−− mamy iloczyn/iloraz dwóch funkcji "z innej parafii" czyli na bank
musi być przez części
10 lut 20:26
Martyna: Jutro mamy egzamin z analizy, jakieś podpowiedzi co do całek? ^^
10 lut 20:48
Mila:
Rozwiązywać.
10 lut 20:59
wredulus_pospolitus:
Martyna ... tak ... sprawdź kiedy masz poprawkę i zacznij się do niej porządne przygotowanie
... bo juto całki będą koszmarem (chyba że nie było w ogóle na wykładzie całkowania przez
części)
10 lut 21:00
Martyna: tylko dwa zadania są z całek, a ja jestem pracowita, mam jeszcze całe 10 godzin na nauczenie
się ich pozatym, wydaje mi się że starczy na te dwa zadania (z pięciu).
10 lut 21:07
Martyna: pochodne mam na przykład w jednym palcu, długo się ich uczyłam i to ogarniam na pewno, a tam
całki nie wyglądają na aż takie trudne, aktualnie liczę całkę z x3sin2xdx, i jakoś to leci.
10 lut 21:09
wredulus_pospolitus:
∫x
3sin2x dx ... także przez części się robi
10 lut 21:12
Martyna: no wiem, ale już ogarnęłam podstawy robienia przez części, w miare proste, wystarczy zapisać
całke jako mnożenie, z jednego liczyć pochodną, z drugiego całkę (całkę dobrać tak żeby się
dało wyliczyć), a potem na krzyż wymnożyć, zapisać, następnie z minusem wynik tamtego
całkowania/liczenia pochodnej trzeba całkować, jedyne czego się boję, to tego, że dostaniemy
przykład w którym będzie to trzeba zrobić właśnie kilka razy zamiennie, i w końcu mogę się nie
połapać.
10 lut 21:16
Mila:
To napisz jak rozwiązałaś.
10 lut 21:18
Martyna: ∫x3sin2xdx = | u = x3 , u' = 3x2, v' = sin2x, v = −12cos2x |
= − x32cos2x + 32∫x2cos2x = | u = x2, u' = 2x v' = cos2x, v = 12sin2x | =
−x22cos2x + 32 (x2 12sin2x − ∫xsin2x) = | u = x, u' = 1, v' = sin2x, v =
−12cos2x |
= −x22 cos2x + 32(x2*12sin2x + x2cos2x + 12∫cos2x = −==− +
14sin2x
może się gdzies machnęłam, nie twierdzę że nie xD
10 lut 21:26
Martyna: a, to w zapisie się pomyliłam na pewno, w pierwszym członie rozwiązania tam jest x3, nie x2.
10 lut 21:28
wredulus_pospolitus:
Martyno ... pamiętaj −−− dobrym nawykiem jest ... policzyłaś jakąś całkę ... liczysz pochodną z
wyniku −−− jeżeli wyjdzie to co masz pod całką ... to dobrze policzyłaś
10 lut 21:28
Martyna: i jeszcze tam na końcu trzeba zamknąć nawias.
10 lut 21:29
Mila:
W ostatniej linijce dobrze wymnóż współczynniki.
10 lut 21:42
Martyna: masz racje, źle mi wyszedł minus, właśnie się dziwiłam co jest źle
powinno być −14sin2x jako ostatni element.
10 lut 21:51