ciągi
mysza: wyrazami ciągu arytmetycznego są kolejne liczby naturalne które przy dzieleniu przez 8 dają
resztę 5. wyraz pierwszy jest mniejszy od 8. oblicz a51.
Proszę o wytłumaczenie mi tego zadania i rozwiązanie. Jest to dla mnie bardzo ważne.
10 lut 20:11
wredulus_pospolitus:
skoro dają resztę '5' to .... a
1 = 5

resztę 5 dają przy dzieleniu przez 8 ... więc a
2 = a
1 + 8 = 5+8 = 13
i stąd masz:
a
1 = 5
r = 8
a
51 = a
1 + ...... dokończa i wylicz
10 lut 20:12
mysza: ale jak mam to wyliczyć? Jakiś konkretny wzór mam zastosować?
10 lut 20:15
wredulus_pospolitus:
tak ... bardzo konkretny wzór ... podstawowy wzór ciągu arytmetycznego
10 lut 20:17
Marcin: Cześć mysza. Tak z ciekawości zapytam. Matura w tym roku?
10 lut 20:19
mysza: tak w tym roku xd
10 lut 23:45
mysza: a51 = 5+ (51−1) * 8
a51 = 5+400
a51 = 405
dobrze?
10 lut 23:48
5-latek: Dobrze , A teraz spac
10 lut 23:58
mysza:
10 lut 23:59