równania wielomianowe z parametrem
uczeń: Dla jakich wartości parametru p (p należy do R) równanie
(x−3)[x2 − 2(2p+1)x + (p+2)2 ] =0 ma dwa różne rozwiązania
Zrobiłem :
∆ =0 i x ≠3
z tego obliczyłem że p=−1
lub
∆>0
x1 lub x2 =3
z tego drugiego powinno wyjść że p=7
Wie ktoś jak to obliczyć?
10 lut 20:07
wredulus_pospolitus:
oczywiście
W(x) = x
2 − 2(2p+1)x + (p+2)
2
W(3) = 0

... podstawiasz 'x' i wyliczasz dla jakiego 'p' zachodzi ... sprawdzasz kiedy Δ>0 i
gotowe
10 lut 20:10
2525: βγδπΔΩα∊⊂∊≤∞∫→⇒∑∑∑∑∑←∞πββαα
14 sty 17:39