równania
Radek:
Rozwiąż równanie w przedziale <0,2π>
4+sinxcosx−5sin
2x=4cosx=0
sinxcosx−sin
2x−9
sinx(cosx−sinx)=0
sinx=0 cosx=sinx
10 lut 20:03
wredulus_pospolitus:
yyy ... jak z 4cos
2x+4cosx zrobiłeś '−9'
10 lut 20:04
Radek: klawisz obok nacisnąłem przez pomyłkę.
10 lut 20:11
wredulus_pospolitus:
no to nadal jak z 4cos
2x + 4cosx wyszło Ci '0'
10 lut 20:13
Radek:
Jeszcze raz napisze wyjściowe
4+sinxcosx−5sin2x=4cos2x
Przepraszam za zamieszanie.
10 lut 20:17
wredulus_pospolitus:
aaa widzisz ... całkowicie inaczej to teraz wygląda

ok,ok,ok,ok ... wygląda dobrze
10 lut 20:19
Radek:
Mogę Cię jeszcze prosić o pomoc ?
10 lut 20:22
wredulus_pospolitus:
prosić zawsze można
10 lut 20:24
Radek:
Mam takie równanie
Nie chcę żeby ktoś pisał i kazał dokończyć
Czy tutaj muszę zrobić założenie cos
2α≠0 ?
10 lut 20:30
wredulus_pospolitus:
oczywiście ... bez tego założenia ten ułamek jest pozbawiony sensu
10 lut 20:31
10 lut 20:33
wredulus_pospolitus:
yhy
10 lut 20:35
Radek:
| | π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
10 lut 20:39
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
cosa = |
| ... yyy ... ok |
| | 2 | |
10 lut 20:43
Radek:
A mam jeszcze podobne zadanie do tego więc od razu wstawię
Wyznacz miarę kąta ostrego α , dla którego to wyrażenie ma wartość 2
I w tym wypadku też trzeba ustalać dziedzinę ?
x=600 (wyrażenie takie jak poprzednie)
10 lut 20:44
Mila:
Dobrze.
10 lut 20:45
Mila:
Dziedzinę też.
10 lut 20:46
Radek: Dziękuję.
10 lut 20:46
Radek:
Wyznacz największe ujemne rozwiązanie równania
sin(−2x)=sinx
−2sinxcox−sinx=0
2sinxcosx+sinx=0
sinx(2cosx+1)=0
| | 5π | | 5π | |
x=kπ lub x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
10 lut 21:05
wredulus_pospolitus:
no i jakie jest największe ujemne rozwiązanie
10 lut 21:07
10 lut 21:08
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
dla jakiego kąta cosx = + |
|  no na pewno nie ma to nic związanego z 30 o |
| | 2 | |
10 lut 21:10
Mila:
| | −1 | |
cosx= |
| źle rozwiązałeś. |
| | 2 | |
10 lut 21:11
Radek:
| | 1 | |
Przecież dobrze rozwiązałem cosx=− |
| |
| | 2 | |
10 lut 21:12
wredulus_pospolitus:
niii ... ni ho ho ... te kąty nie dla takiej wartości cosinusa
10 lut 21:13
Radek:
| | 1 | |
A jeśli ten cosx=− |
| miałby być w przedziale <0,2π> to jest prawidłowe rozwiązanie ? |
| | 2 | |
10 lut 21:14
wredulus_pospolitus:
Radek ... nie
| | √3 | |
cos (150o) = −cos(180−150) = −cos30o = − |
| |
| | 2 | |
10 lut 21:16
Radek:
Ale czy jeśli miałbym takie równanie w przedziale <0,2π>
| | 1 | |
to czy rozwiązanie cosx=− |
| jest poprawne o to pytam ? |
| | 2 | |
10 lut 21:18
wredulus_pospolitus:
tak ... do tego momentu masz wszystko dobrze ... po prostu źle wyznaczyłeś x z tego
10 lut 21:26
Radek:
Ale nawet jak inaczej rozwiążę to nie wychodzi tak jak w książce
10 lut 21:33
wredulus_pospolitus:
wyjdzie dobrze ... jak dobrze rozwiążesz
10 lut 21:43
10 lut 22:05
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
radek ... te kąty są dla cosx = + |
| |
| | 2 | |
10 lut 22:07
10 lut 22:08
wredulus_pospolitus:
ooo ... i teraz masz dobrze
10 lut 22:09
Radek: w końcu dzięki
10 lut 22:09
Mila:

Oj, Radek.
| | π | | π | |
x= |
| +π+2kπ lub x= − |
| +π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 2π | |
x= |
| π+2kπ lub x= |
| +2kπ obydwa dodatnie |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | |
x=− |
| najwieksze ujemne rozwiązanie |
| | 3 | |
10 lut 22:15
Radek:
Ja wiem jak rozwiązać w przedziale ale gubię się z normalnym rozwiązaniem
10 lut 22:19
zawodus: Ale to z normalnego rozwiązania wyznacza się te w przedziale...
10 lut 22:20
Radek:
podaj jakieś równanie,
10 lut 22:22
zawodus: Ja?
10 lut 22:31
Radek: Tak.
10 lut 22:32
Radek: Maturalne...
10 lut 22:33
zawodus: Spoko myślę

rozwiąż równanie
| | 1 | |
sin4x−cos4x= |
| w przedziale <0,2π> |
| | 2 | |
10 lut 22:42
zawodus: 2. rozwiąż równanie:
2cos2x−4cosx+3−0 w przedziale <−2π, 2π>
10 lut 22:45
Radek:
2sin
4x−2cos
4x=1
2sin
4x−2(1−sin
2x)
2−1=0
2sin
4x−2(1−2sin
2x+sin
4x)−1=0
2sin
4x−2+4sin
2x−2sin
4x−1=0
4sin
2x−3=0
10 lut 22:54
Radek:
2cos2x−4cosx+3=0 w przedziale <−2π, 2π>
2(cos
2x−sin
2x)−4cosx+3=0
2cos
2x−2sin
2x−4cosx+3=0
2cos
2x−2(1−cos
2x)−4cosx+3=0
2cos
2x−2+2cos
2x−4cosx+3=0
4cos
2x−4cosx+1=0
(2cosx−1)
2=0
2cosx=1
10 lut 23:01
Radek:
Z takimi to sobie radzę ale proste równania proszę takie bez przedziałów.
10 lut 23:01
Piotr 10: jeśli chodzi Ci o zadanie ostatnie to nie podałeś wszystkich rozwiązań, masz przedział
<−2π;2π>, popatrz na wykresik
10 lut 23:03
10 lut 23:07
zawodus: No właśnie niby takie proste
10 lut 23:07
zawodus: Niestety, ale źle.
10 lut 23:08
Radek: które ?
10 lut 23:08
zawodus: Te dwa co dopisałeś
10 lut 23:10
Radek: to jakie powinny być prawidłowe ?
10 lut 23:11
zawodus: Proste równania
4. sinx=−{
√3}{2}
Proste nierówności:
8. cosx≤1
9. tgx>1
10 lut 23:14
zawodus: Licz równania i nierówności
10 lut 23:14
Marcin: Radek faktycznie miałeś źle. Popatrz na cosinusoide
10 lut 23:17
Radek:
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=π− |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
10 lut 23:19
Marcin: zawadous..
| | √2 | | π | |
czyli np cosx=− |
| = − |
| ? |
| | 2 | | 4 | |
10 lut 23:20
10 lut 23:20
10 lut 23:21
Radek:
| | π | | π | |
x=− |
| +2kπ lub x=π+ |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
10 lut 23:23
Radek:
| | 3π | | 3π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
10 lut 23:24
zawodus: Marcin raczej to nie jest tyle
10 lut 23:24
Marcin: ok, ok. Już sam do tego doszedłem
10 lut 23:26
zawodus: Na razie ok
10 lut 23:30
Radek: nierówności to sobie na razie daruję i tak nie ma ich na maturze R ?
10 lut 23:31
zawodus: Są nierówności.
Równań też teoretycznie trudniejszych niż te co podałem być nie może
10 lut 23:34
10 lut 23:36
Mariush: Radek,o jakim wierszyku mowila ci p.Mila o wzorach redukcyjnych,ta mi sie wydaje)pytala,czy
wiesz go...
10 lut 23:37
Marcin: Ja nierówności prawie nie ogarniam, ale te które podałeś to zrobiłem bez jakiegoś problemu
| | √2 | |
Muszę się jeszcze nauczyć zaznaczać na cosinusoidzie np cosx= |
| i będę happy  |
| | 2 | |
10 lut 23:38
Radek: Wiem o wierszyku.
10 lut 23:38
Mariush: powiedz prosze
10 lut 23:40
Radek:
w pierwszej wszystkie są dodatnie, w drugiej tylko sinus,w trzeciej tangens i cotanges,a w
czwartej cosinus
10 lut 23:41
zawodus: Jaki wierszyk?

twórczość ludowa?
10 lut 23:42
zawodus: A ten to znam
10 lut 23:42
Mariush: dziekuje)
czemu w rownaniach z sinusami masz +2πn,o ile wiem jest +πn
10 lut 23:44
Marcin: Wiecie gdzie jest jakiś poradnik jak zaznaczać cokolwiek na sinusoidach czy cosinusoidach?
Jeżeli macie gdzieś coś, takiego, to bardzo prosiłbym o podzielenie się ze mną
10 lut 23:44
Radek:
To chyba źle wiesz...
10 lut 23:49
zawodus: Na pewno źle wie
10 lut 23:53
Radek: Mogę jeszcze prosić o wytłumaczenie 22:15
11 lut 17:15
Radek: ?
11 lut 17:56
Mila:
Radek w przedziale (0,2π) zaznaczyłam dwa rozwiązania równania ( czerwone punkty
przecięcia )
W zadaniu proszą o rozwiązanie ujemne (x<0).
funkcja cos x jest funkcją parzystą
największe ujemne rozwiązanie podanego równania to:
11 lut 18:06
Radek:
| | 1 | |
Ale chodzi o rozwiązanie cosx=− |
| |
| | 2 | |
| | 2π | | 2π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
11 lut 18:10
Mila:
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ patrz wykres |
| | 3 | | 3 | |
Rozwiązanie dla równania
| | π | | π | |
x= |
| +π+2kπ lub x=− |
| +π+2kπ patrz wykres, albo tabelke, która na pewno |
| | 3 | | 3 | |
dostałeś w szkole.
| | 2π | | 4π | |
Stad x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
11 lut 18:26
Radek: Ja zawsze robiłem tak, że
najpierw
| 2π | | −2π | |
| +2kπ a drugi z przeciwnym znakiem czyli x= |
| +2kπ |
| 3 | | 3 | |
11 lut 18:30
Mila:
Też dobrze.
A jeśli poproszą o rozwiązania w przedziale (0,2π)? Poradzisz sobie?
11 lut 18:52
Radek:
To muszę do ujemnego dodać 2π ?
11 lut 18:53
Mila:
Tak.
11 lut 18:54
Radek: Dziękuję. Jak by Pani mogła jeszcze udzielić kilku wskazówek w nowym temacie to byłbym bardzo
wdzięczny
11 lut 19:01
Mila:
Pisz. I czekaj .
11 lut 19:04