Problem ze stereometrią ;(
maku: Treść:
Wierzchołki kwadratu o boku, którego długość jest równa ''a'' należą do pobocznicy walca.
Płaszczyzna kwadratu tworzy z płaszczyzną podstawy walca kąt alfa. Wyznacz promień podstawy
walca.
10 lut 20:01
wredulus_pospolitus:
kto mądry mi wyjaśni co to jest "bocznica walca"
10 lut 20:03
maku: powierzchnia boczna walca
10 lut 20:05
wredulus_pospolitus:
o ja pikatolę ... kto wpadł na taką genialną nazwę
10 lut 20:20
szef:

2r=a cosα+2x czyli x = r − 0,5a cosα
r
2=(r−x)
2+(0,5a)
2
r
2=(r−r−0,5acosα)
2+(0,5a)
2
r
2=0,25a
2cos
2α+0,25a
2
r= 0,5
√1+cos2α
niebieski to r
zielony to a
czerwony to x
od środka koła do zielonego to r − x
10 lut 22:33