rozkadanie wielomianu na czynniki
Buli: mam rozłożyć ten wielomian W=2x3−7x2−6x+21 na czynniki i podać jego pierwiastki.
rozwiąze ktoś? sam dojdę potem dlaczego akurat takie wyniki są.
25 paź 12:44
Buli: W=2x3−7x2−6x+21 = x(2x2−7x−6)+21
2x2−7x−6=0
a=2, b=−7, c=−6
Δ=49+48, Δ=97
Dobrze, co dalej?
25 paź 13:06
Zbronek: niestety źle,należy zapisać w postaci iloczynu ,a tu jest jeszcze +21
25 paź 14:52
Zbronek: W(x)=2x(x2−3)−7(x2−3)=(x2−3)(2x−7)=(x−√3)(x+√3)(2x−7)
25 paź 14:55
Buli: Czy to koniec?
25 paź 15:38
Zbronek: | | 7 | |
W(x)=2(x−√3)(x+√3)(x− |
| ) |
| | 2 | |
pierwiastki:
teraz koniec ,myślałem ,że sam(a) dokończysz
25 paź 16:15
Buli: Niestety. Dzięki
25 paź 16:30