Proszę o pomoc mam takie zadanie a nie za bardzo potrafie sobie z nim poradzić
Kamil001: Napisz wzór funkcji liniowej o miejscu zerowym 2, której wykres
a) przechodzi przez punkt a=(1,3)
b)przecina oś Oy w punkcie o rzędnej −4
10 lut 19:30
Bizon:
... można różnie
Ale dla treningu sprowadź to do pisania równania prostej przez dwa punkty
10 lut 19:32
Kamil001: tzn ?
10 lut 19:33
Nika:
| | 3 | |
a) A(1, 3), B(2, 0), a = |
| = −3, y = −3(x − 2), y = −3x + 6 |
| | −1 | |
10 lut 19:34
Kamil001: dziękuję bardzo

a b potrafi ktoś?
10 lut 19:35
Bizon:
TY nie chcesz pomyśleć tylko chcesz gotowca
10 lut 19:37
Kamil001: pierwszy raz spotykam się z tego typu zxadaniem wiec prosze o pomoc
10 lut 19:38
Nika:
Teraz Kamil któryś tam − Twoja kolej
10 lut 19:39
Kamil001: czyli a będzie ten sam a B będzie (0,−4)


?
10 lut 19:40
Marcin: A= (0,2) B=(0,−4)
10 lut 19:42
Marcin: B*=(2,0)
10 lut 19:42
Marcin: Kurde

A= (2,0) B=(0,−4) Tak!
10 lut 19:43
Kamil001: a co to za B*
10 lut 19:43
Marcin: Chciałem się poprawić, bo mi się pomyliło, ale znowu źle napisałem. Dobrze jest mój ostatni
post, wybacz
10 lut 19:44
Kamil001: nic nie szkodzi

i podpunkt b mam zrobić tak samo jak koleżanka w odpunkcie a
10 lut 19:45
10 lut 19:47
Kamil001: a ten powyższy będzie dobry ?
10 lut 19:48
Marcin: Każdy który daje Ci dobry wynik będzie dobry
10 lut 19:51
Kamil001: tylko że żaden nie pasuje mi do prawidłowej odpowiedzi
10 lut 19:55
Marcin:
0=2a+b
−4=b
0=2a−4
2a=4
a=2
y=2x−4
10 lut 20:00
Kamil001: a punkty do tego jakieś są
10 lut 20:01
Kamil001: dzięki wielkie
10 lut 20:02