matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dla trolla
help:
Przedmiot o wysokości 20 cm ustawiono prostopadle do głównej osi optycznej. Zdolność skupiająca soczewki wynosi 10 Dioptrii. Znajdź położenie i wysokość obrazu. Dane Szukane H=20 cm y=? x=15 cm H'=? Z=10 D
1
Z=
f
Rozwiązanie:
1
10=
f
1
y
30
f=
m =10 cm p=
p=
=2
10
x
15
1
1
1
H
=
+
p=
f
16
y
H'
1
1
H'
=
2=
=40
y
30
20
y= 30cm H'=40
10 lut 19:21