ciągi
dżasta : ile wyrazów ciągu arytmetycznego o wzorze ogólnym an = 2 − 5n jest większych od −143 ?
A. 30
B. 29
C. 28
D. 26
obliczyłam r=5
10 lut 18:32
bezendu:
B.
10 lut 18:33
Ajtek:
Rozwiąż nierówność: 2−5n>−143.
Cześć
bezendu, nie pomyliłeś się aby?
10 lut 18:37
bezendu: Witam. Nie pomyliłem się.
10 lut 18:39
Piotr:
eee tam. wystarczy kalkulator. to pytanie testowe
10 lut 18:44
Marcin: Oby było takich jak najwięcej na maturze
10 lut 18:48
Ajtek:
−5n>−145
n<29
Dla n=29 mamy: 2−5*29=−143
−143>−143

A może ja nadal nie myślę

.
10 lut 18:50
Marcin: bezendu się pomylił, ma być 28
10 lut 18:52
Piotr:
masz oczywiscie racje
Ajtek 
28 wyrazow jest wiekszych od −143.
10 lut 18:53
ICSP: r = −5, ale gratulacje za chęci
11 lut 01:24