Pomóżcie proszę
ola: Pomoże ktoś z dziedziną? Proszę

f(x)=
√2−log4(x2−9 / [(1/3)
x−
√1/27]
10 lut 18:30
PuRXUTM: 3
x/2≠3*3
0,5
3
x/2≠3
1,5
x≠3
log
4(x
2−9)
x
2−9>0
x∊(−
∞,−3) U (3;+
∞)
2−log
4(x
2−9)≥0
2≥log
4(x
2−9) 2=log
4 16
log
4 16≥log
4(x
2−9) (4>1 więc)
16≥x
2−9
x
2≤25
x∊(−5;5)
ODP: x∊(−5,−3) U (3;5) bo bierzemy część wspólną tych "wyników"
10 lut 18:42
ola: Nie rozumiem możesz jaśniej?
10 lut 18:56
PuRXUTM: mianownik ma być zawsze różny od zera, wyrażenie pod pierwiastkiem (kwadratowym,
√x bo dla
3√x już to nie obowiązuje, dla parzystych stopni to obowiązuje
4√x 6√x itd. ma być ≥0
jak mamy logarytm to log
a b a>0 i a≠1 i b>0
Jak czegoś jeszcze nie rozumiesz to napisz czego konkretnie (która linijka)
10 lut 19:03
ola: Ogólnie to ja wiem jakie mają być założenia.
Nie rozumiem skąd to się bierze:
1
(
)x≠√1/27
3
1
(
)x≠3√3
3
3x/2≠3*30,5
3x/2≠31,5
x≠3
I skąd przy tym logarytmie bierze się 16
10 lut 19:17
PuRXUTM: przepraszam... pomyliłem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| x−√1/27= |
| x− |
| teraz ok  |
| | 3 | | 3 | | 3√3 | |
10 lut 19:21
PuRXUTM: przy logarytmie jest 16 ponieważ mamy 2 a 2=log
4 16 ponieważ 4
2=16 zamieniamy to na logarytm
żeby móc później pozbyć się go
10 lut 19:22
ola: Tak teraz ok

Dziękuje za pomoc jesteś super
10 lut 19:24
PuRXUTM:
10 lut 19:34