funkcja kwadratowa
Cyklop: dla jakich wartości parametru m równanie x2 − mx +m2 −2m+1=0 ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste, których suma jest o jeden większa od ich iloczynu?
10 lut 18:29
Marcin:
Δ>0
x1+x2=x1*x2+1
10 lut 18:30
Piotr:
Δ > 0
x1+x2 = x1*x2+1
10 lut 18:32
Marcin: Pierwszy
10 lut 18:34
Cyklop: L=−b/a = m/2
P= m2−2m+1
m=2m2−4m+2
2m2−5m+2=0
Δ=25−16=9
m1=(5−3)/4=1/2
m2=(5+3)/4=2
ost. m=1/2 v m=2
10 lut 18:38
Cyklop: i mam pytanko, to jest zadanie na poziom podstawowy czy rozszerzony w liceum?
10 lut 18:39
Mila:
Raczej R.
11 lut 16:43
Cyklop: a dobrze to jest rozwiązane?
11 lut 18:12
Cyklop: .....
11 lut 18:22
Mila:
x
2 − mx +m
2 −2m+1=0 ma dwa różne pierwiastki⇔
1)Δ>0
2)x
1+x
2=x
1*x
2+1
Δ=m
2−4*(m
2 −2m+1)>0⇔
m
2−4m
2+8m−4>0
−3m
2+8m−4>0
Δ
m=64−4*4*3=16
| | −8−4 | | −8+4 | |
m= |
| lub m= |
| |
| | −6 | | −6 | |
x
1+x
2=m
x
1*x
2=m
2 −2m+1
m=m
2 −2m+1+1
m
2−3m+2=0
Δ=9−8=1
m=1 lub m=2∉D
odp.
m=1
11 lut 18:45